Сертифицирането на офис сградите подобрява средата на работа и повишава стойността на имота!


С какво се отличават новите офис сгради и комплекси като архитектура и функционалност?

Архитектурата и функционалността са даденостите, които отговарят на изискванията на пазара в различни периоди от времето. Поради сериозния интерес от IT и аутсорсинг компании към офис площи, новопоявилите се сгради заложиха на по-големи като квадратура отделни етажи. Логиката е, че този тип компании работят изцяло в тип „отворено пространство“ и са им нужни широки етажни плочи.


По отношение на функционалността, една съвременна офис сграда определено трябва да съчетае изискванията на т.нар. Y – поколение – хората, родени през 80-те години. Изискванията, освен лесната достъпност и непосредствената комуникативност между отделните работни места, включва също и места за здравословно хранене, спорт, забавления и услуги. Съчетанието на всички тези дадености дава сграда от модерен тип.


Какви допълнителни ползи носят сертифицираните сгради за инвеститорите и ползвателите?


Сертифицирането на сгради по някой от утвърдените стандарти води до подобряване средата на работа и вдига стойността на имота за инвеститорите.


Какви са новите съвременни изисквания за менажиране на една модерна бизнес сграда?


И тук, подобно на други браншове, водещи са опитът, натрупан в годините, и привнесеното know how отвън под формата на сертификации. Такава адекватна и много актуална за България сертификация е тази на института за недвижими имоти IREM в Чикаго.